Yeni Trend "Ayurveda 🙏🏽"
- Admin
- 7 Mar 2017
- 4 dakikada okunur
Hayatımız boyunca sağlığımızı ve yaşam biçimimizi iyileştirmenin yollarını arıyoruz. İnternet'i yeni şeyleri denemek için araştırdık, ve üç bin yıllık bir geleneğe rast geldik. Bu kelimeleri şimdiden etrafınızda görmüş olabilirsiniz ve bunun ne anlama geldiğini merak etmiş olabilirsiniz. Ayurveda ve Ayurveda tıbbı hakkında konuşuyoruz! Ne demek peki?
Ayurveda dünyadaki en eski bütüncül tedavilerden biridir! Tüm vücut şifa sistemi, üç bin yıl sonra bile hâlâ unutulmadığını kanıtlıyor. Doğu inancı, evrendeki her şeyin bağlı olduğu kavramını kuşatır. Çünkü sağlık dengeye bağlıdır, Ayurveda zihin, beden ve ruh dengeleme üzerine yoğunlaşıyor. Stres ve beslenmeye yardımcı olan Ayurvedik bitkiler de var!
Peki, Ayurveda nasıl çalışır ve neden denemelisin!
Ayurveda, hastalığı tedavi etmek için kullanılan basit bir sistemden başka bir şey değildir (Ayur = yaşam, Veda = bilim veya bilgi). İnsanoğlunun tam potansiyelini yaşarken insanların canlı ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir bilgelik vücudu sunuyor.
Ayurveda'nın temel iki temel ilkesi şunlardır:
1)Zihin ve beden ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır
2)Hiçbir şey bedeni zihinden daha iyileştirmek ve dönüştürmek için daha fazla güce sahip değildir.

Hastalıktan uzak olmak, kendi farkındalığımızın genişlemesine, onu dengeye getirmeye ve daha sonra dengeyi bedene kadar uzatmaya bağlıdır.
Bu işlem, göründüğü kadar karmaşık değildir. Örneğin, siz meditasyon yaparken zahmetsizce zihni tazeler ve dengeyi geri kazandıran genişletilmiş bir farkındalık ve iç sessizlik haline girersiniz. Zihin ve beden birbirinden ayrılmaz olduğu için, vücut doğal olarak meditasyon uygulamasıyla dengelenir. Meditasyon yoluyla oluşan huzurlu bir farkındalık durumunda, kalp atış hızı ve nefesiniz yavaşlar, vücudunuz kortizol ve adrenalin gibi "stres" hormonlarının üretimini azaltır . Serotonin, dopamin, oksitosin gibi refahı arttıran nörotransmitterlerin üretimini arttırırsınız.
Meditasyon, eski Ayurvedik doktorların zihin ve beden dengesi için reçete ettikleri en güçlü araçlardan sadece biridir. Ayurveda ayrıca benlik bilinci genişletmek ve doğuştan dengeyi geliştirmeye yönelik birçok uygulama sunmaktadır. Ayurvedik yaklaşımın en önemli yönlerinden birkaçını ve bunları kendi hayatında mükemmel sağlık yaratmak için uygulamak için önerilerimiz ;
1. Benzersiz Olduğunuzu Gösterin !

Ayurvedik yöntem çok kişiselleştirilmiştir. Zihin-beden türünüzü bilmek, sağlığa olan yaklaşımınızı anlamanıza izin verir. Endişeli biri olduğunu düşünüyorsunuz pekii emin misiniz?
Aklından mı, yoksa bedeninden mi yanasın?
Bu yöntemle ne tür bir insan olduğunuzu nasıl hesaplayacağınızı öğrenin.
2. Daha Renkli Yiyecekler Yiyin !

Sağlıklı bir beden ve zihin yaratmak için, kendimizi beslemeliyiz.Nefes almanın yanında yeme en hayati vücut fonksiyonumuzdur. Dengeli bir diyetin anahtarı,her öğünde altı tane Ayurvedik tat (tatlı, tuzlu, ekşili, keskin, acı ve sıkılaştırıcı) içermektir. Bunu yapmak, tüm önemli gıda gruplarının ve besin öğelerinin temsil edilmesini sağlayacaktır. Altı lezzetin tümünü içerdiğinde, kendinizi tatmin ettiğinizin farkına varacaksınız ve çerez ve yemek yeme isteğiniz azalacaktır.
Altı tata ilaveten, tabağınızı gökkuşağının renkleriyle doldurmak, uzun ve sağlıklı bir yaşama teşvik eder. Evrensel bilgiyi tam anlamıyla biyolojiye sokabilirsiniz. Derin mavi, mor, kırmızı, yeşil veya turuncu gıdalar antioksidanların lideridir ve bağışıklığı artıran ve sağlığı geliştiren birçok besin içerir.
3. İyi Bir Gece Uykusu Alın !

Gençleşmek ve rahatlamak için uykuya ihtiyacımız var. Kötü bir gece uykusu olması zayıf bir bağışıklık sistemine yol açar ve hatta yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Harika bir gece uykusunun anahtarı yatak odanızı gece dinlendirici hale getirmek için optimize ettiğinizden emin olun. Yatak odası ne kadar dinlendirici tonlar da ve kalabalık olmazsa o kadar kaliteli uykuya yaklaşmış olursunuz
4. Doğayla Yaşayın !

Geri alabileceğimiz Ayurvedik tıbbın bir kısmı doğayla bağlantı halindedir. İnanç, doğadan uzaklaştıkça, kötü alışkanlıklara girmek, kötüye uyumak ve abur cubur yemeyi kolaylaştırmaktır.Vücudunuzun doğal ritimleri ile uyum içinde hareket edersiniz, huzurlu bir uyku çekersiniz, deneyiminizi, zevkinizi, dokunuşunuzu, aromalarınızı, seslerinizi ve sizi besleyen doğa manzaralarıyla duyularınızı beslersiniz. Kırsal bölgeye gidin ve bir süre doğayla bağlantı kurun, ihtiyacımız var!
5. Vücudunuzu Dinleyin !

Vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu bilmek zorundasınız, bu yüzden kendinize ne ihtiyaç duyduğunuzu sorun. Stresli hissettiğinizde, gözlerinizi kapatın ve kendinize ne ihtiyaç duyduğunuzu sorun. Vücudunuz fiziksel ya da duygusal sıkıntı işareti gönderiyorsa dikkat edin ve farklı bir tercih düşünün. Vücudunuz rahatlık ve şevk sinyali gönderirse, devam edebilirsiniz. Zihin geçmişte ve geleceğinde yaşarken vücut şu an içinde bulunur ve hiçbir zaman kendinden şüphe etmez. Gerçeği biliyor ve sizi en evrimsel tercihlere doğru yönlendiriyor. Belki dinlenmeye ihtiyacınız var ya da belki de egzersiz yapmanız, doğru yolu seçmeniz ve vücudunuzu doğru muamele etmeniz gerekiyor!
6. Sindirim Gücünü Güçlendir !

Ayurveda'nın öğrettiği gibi, iyi sağlık, beslediğimiz beslenme, duygusal ve duyusal bilgiyi tamamen metabolize etme kabiliyetimize bağlıdır. Agni (ateş) olarak bilinen sindirim enerjimiz sağlam olduğunda, sağlıklı dokular oluşturuyoruz, atıkları verimli bir şekilde eliyoruz ve ojalar olarak adlandırılan ince bir öz üretiyoruz. Canlılığımızın kaynağı olarak öngörülebilir Ojalar algı, fiziksel güç ve bağışıklığın açıklığının temelidir. Öte yandan, agnimiz zayıflarsa, sindirim yetersizdir ve ama olarak bilinen zehirli artık birikimine neden olur. Vücut zihninde Ama yükselmesi, enerji, bilgi ve beslenme akışında engel oluşturur ve tüm hastalığın temelini oluşturur.
Sindirim ateşinizi güçlendirmek için birkaç Ayurvedik uygulamalar burada!
- Yemek yerken daima oturun (bilgisayarınızın veya TV'nizin önünde veya araç kullanırken yemeyin).
- Üzgünken değil yerleşmiş bir atmosferde yiyin.
- Kesinlikle vücudunuzu aç bırakmayın. Ilımlı bir hızda yemekyemelisiniz.
- Çiğ yiyecekler, pişmiş olanlardan daha kolay sindirilir.
- Her bir öğünde altı tata da yer verin.
- Gün boyunca zencefil ile sıcak su iç.
- Düzenli olarak egzersiz uygulayın.
- Zihin-beden türünüzü dengeleyen herbal yağ ile günlük bir yağ masajı uygulayın.
- Meditasyon sessizliğinde her gün az da olsa kendinize vakit ayırın.
- Triphala, ashwagandha, guggulu, brahmi, zencefil, zerdeçal ve neem gibi detoksifiyan otları kullanın.
En Az Çaba Yasası
Ayurvedik yaklaşım, mücadele etmek veya yolları zorlamak için gayret etmek yerine doğanın sonsuz organizasyon gücüyle hizalanmaktır. Bu ilke, En Az Çaba Yasası tarafından şekillendirilmiştir. Doğayı gözlemlediğinizde çimlerin büyümeye çalışmadığını göreceksiniz; Sadece büyür. Kuşlar uçmayı denemez; Onlar sadece uçarlar. Çiçekler çiçek açmaya çalışmaz; Sadece çiçekler. Doğa, zahmetsizce, sürtünmeden ve kendiliğinden işlevsellik sağlar.
Hareketleriniz sevgi tarafından motive edildiğinde en az çaba sarfedeceksiniz, çünkü doğa sevginin enerjisiyle bir arada tutuluyor. Statü, para, güç ya da övgülerin peşinde koştuğunuzda enerjiyi kaybedersiniz, ancak eylemleriniz sevgiyle harekete geçirildiğinde, enerji genişler ve birikir.
Bu yüzden kolaylaşın ve sevgiyle yönlenin.
Kaynaklar: http://www.chopra.com/articles/what-is-ayurveda#sm.0000mhaueewc1diuuaa2hqgoe7s5m
http://www.eattasteheal.com/Ayurveda101/ETH_ayurveda101.htm
Yorumlar