top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

En yeni yazılar..

SEARCH BY TAGS: 

6 Lezzet Diyeti

  • Yazarın fotoğrafı: Admin
    Admin
  • 17 Mar 2017
  • 4 dakikada okunur

Ayurvedik beslenme kelimenin tam anlamıyla dilinizin ucuna dayanır! Ayurveda'ya göre, tat hissi doğru beslenmeye yönelik doğal bir kılavuzdur. Yıllar boyunca, insanlar doğal, sağlıklı gıdaları keşfetmek ve toksisiteden kaçınmak için büyük ölçüde damak tatlarına güvenirler. Damak tattı zevkimiz, sadece lezzetleri tanımlamaktan çok daha fazlasını yapar; Gıdaların besleyici değerinin kilidini açar ve bütün sindirim sürecine ilk kıvılcımı sağlarlar.

altı lezzet diyeti

Ayurveda, tüm gıdaların kategorize edilebileceği 6 tadımı tanımlar: Tatlı, Ekşi, Tuzlu, Acılı, Sert ve Sıkıcı. İlk dört tat, muhtemelen tanınabilir olsa da, son ikisi tanıdık gelmiyor olabilir.

Ayurveda, her şeyin doğada bulunan beş elementten - eter, hava, ateş, su ve topraktan yapıldığına ve her tadın bu elementlerin ikisinin bir kombinasyonundan oluştuğuna inanmaktadır.

Bunun gibi lezzetlere bakmak, hangi tadı ne kadar arttırdığını görmek oldukça kolay. Daha zor olan şey, gıdaların tadının belirlenmesidir. Elbette ki bir pasta tatlıdır ve kahve acıdır, ancak pilavı nasıl sınıflandırırsınız? Ve yine de sıkıcı nedir acaba? Aşağıda, her tadın ayrıntıları ve her bir dozaj ayarını nasıl etkilediği açıklanmaktadır.

Tat Ana Eylemler Ortak Kaynaklar

Tatlı Dokuları oluşturur, sinirleri yatıştırır Meyve, tahıl,süt,

doğal şekerler

Ekşi Dokuları temizler, minerallerin Ekşi meyveler, emilmesini arttırır. yoğurt

Tuzlu Yemeğin tadını geliştirir, dokuları yağlar, Deniz sebzeleri,

sindirimi uyarır. doğal tuzlar

Acı Detokslar ve dokuları aydınlatır. Koyu yapraklı yeşil otlar ve baharatlar

Keskin Sindirim ve metabolizma uyarır. Biber, sarımsak, otlar ve baharatlar

Sıkıştırıcı Su absorbe eder, dokuları sıkar, Baklagiller,otlar,

yağları kurutur çiğ meyveler ve sebzeler

6 Lezzet, bize kendimizi nasıl besleyeceğiniz konusunda kullanıcı dostu bir rehberlik haritası sunuyor. X miktarı protein veya Y miktarı karbonhidrat için besin etiketlerine bakmak yerine, 6 Tadı doğal olarak vücudumuzun beslenme ihtiyaçlarına yönelik bize rehberlik eder. Her tat zihnimizi, bedenimizi, duyularımızı ve ruhumuzu kendi benzersiz şekilde besler. Modern bir beslenme perspektifinden, 6 Tadı, önemli diyet yapı taşlarının her birini karşılar. Örneğin, tatlı gıdalar yağlar, proteinler, karbonhidratlar ve su açısından zengindir; oysa Acı ve Sıkılaştırıcı gıdalar vitamin ve mineral bakımından zengintir. Beyin enerji şeklinde yiyecek istediğinde vücut sinyallerini gönderir. Her bir öğünde 6 Tadı bütünüyle birleştirerek, bu sinyallerin yeterince yerine getirildiğinden emin olun, böylece yiyecek istek ve belirli gıdaların aşırı tüketimi önlenir .. Her yemeğin 6 tadını dahil etmek, yıldırıcı bir görev olmak zorunda değildir. Örneğin, pişmiş yemeklere limon sıkması ekşi tatını hızlı bir şekilde karşılarken yan salata ekleyerek Acı ve sıkılaştırıcı lezzetleri yerine getirir.

Acı

Acı tadı Hava ve Eterden oluşur. Doğası gereği hafif, soğuyan ve kurudur. Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, kara lahana ve beyaz lahana gibi), diğer sebzeler (kabak ve patlıcan ), otlar ve baharatlar (zerdeçal, çemen otu ve karahindiba kökü gibi), kahve, çay ve bazı meyveler (greyfurt, zeytin ve acı kavun gibi). Acı tad genellikle tek başına çekici gelmez fakat iştahı tetikler ve diğer lezzetlerin tadına bakmaya yardımcı olur. Acı tat güçlü bir detoksifıyan ajandır ve antibiyotik, anti-parazitik ve antiseptik özelliklere sahiptir.

Ayrıca kilo, su tutma, cilt döküntüleri, ateş, yanma hissi ve mide bulantısı azaltılmasında da yardımcı olur.

kabak sarma

Tatlı

Tatlı tat, Su ve Toprak kombinasyonundan oluşur. Doğası gereği ağır, nemli ve soğuktur. Batıda, şekerli gıdalar en yaygın olarak bu tat ile ilişkilidir. Çoğunlukla tahıllar (özellikle buğday, pirinç ve arpa), pek çok bakliyat (fasulye ve mercimek gibi), tatlı meyveler (muz ve mango gibi) süt ve süt ürünlerinde (tereyağı ,krema ​​gibi) tatlı tad bulunur , Ve bazı pişmiş sebzeler (havuç, tatlı patates ve pancar gibi). Tatlı tat doğal olarak vücuttaki yığın, nemi ve ağırlığı arttırır. Bu nedenle vücudun plazma, kan, yağ, kas, kemik, kemik iliği ve üreme sıvılarının yedi yaşamsal dokusunu (dhatus olarak adlandırılır) oluşturmakta fayda vardır. Tatlı tat da tükürüğü arttırır, mukoza zarlarını yatıştırır ve yanma hissi verir, susuzluğu giderir ve cilt, saç ve sese olumlu etkileri olur.

dondurmalı brownie

Ekşi

Ekşi Tat, Toprak ve Ateşten oluşur ve doğayla sıcak, hafif ve nemli. Turunçgil meyvelerinde (limon ve lime gibi), ekşi süt ürünlerinde (yoğurt, peynir ve ekşi krema gibi) ve fermante maddeler (şarap, sirke, turşu, lahana turşusu ve soya sosu gibi) bulunur. Hafif tadlar sindirimi uyarır, sirkülasyona ve eliminasyona yardımcı olur. Vücuda enerji verir, kalbi güçlendirir, susuzluğu giderir, asitliğini korur, duyuları keskinleştirir ve yiyeceklerde ki demir mineralini çıkarmaya yardımcı olur. Ayrıca üreme dokuları hariç tüm hayati dokuları (dhatus) besler (istisna tüm dokuları besleyen yoğurt olmaktır).

yoğurt patates

Tuzlu

Tuzun tadında Ateş ve Su oluşur ve doğası gereği sıcak, ağır ve nemlidir. Herhangi bir tuzda (deniz tuzu ve kaya tuzu gibi), deniz sebzelerinde (yosun ve deniz sarmaşığı gibi) ve büyük miktarda tuz eklenen gıdalarda (fıstık, cips ve turşu) bulunur. Ağızda kuruma kalitesinden dolayı, tuzlu tadın nemlendirici olarak düşünülmesi karşı karşıya görünmeyebilir. Bununla birlikte, bileşiminde su unsuru, su tutma kalitesiyle ilgilidir. Tuzlu tad, ağır ve nemli özelliklerine göre Tatlı ve Ekşi tatlar arasında bir yere düşer. Tatlı tat vücuttaki en yüksek su tutma oranını ve kilo artışını harekete geçirirken, tuzlu tadın herhangi bir dozaj tarafından fazlasıyla kullanıldığında benzer etkileri olacaktır. Tuzlu tad, az miktarda gıdayı iyileştirir, sindirimi geliştirir, dokuları yağlar, mukozayı sıvılaştırır, mineral dengesini korur, atıkların giderilmesine yardımcı olur ve sinirleri yatıştırır. Su çekme eğilimi nedeniyle cildin parlaklığını geliştirir ve vücudun genel büyümesini sağlar.

tuzlu kraker

Keskin

Duygusal lezzet Ateş ve Hava unsurlarından kaynaklanır ve sıcak, kuru ve hafiftir. Tüm 6 lezzetin en sıcak olduğu tattır. Bazı sebzelerde (biber, sarımsak ve soğan gibi) ve baharatlarda (karabiber, zencefil ve kaena gibi) bulunur. Az miktarda, Sungur tadı sindirimi uyarır, sinüsleri temizler, terleme ve detoksifikasyonunu teşvik eder, gazları atar, dolaşımı artırır, metabolizmayı geliştirir ve kas ağrısını hafifletir.

sarımsak

Sıkıştırıcı

Sıkışan tadı, Hava ve Toprak kombinasyonundan kaynaklanır ve doğası gereği kuru, soğutucu ve ağırdır. En az 6 tadın ortak noktasıdır ve bakliyatlarda (fasulye ve mercimek gibi), meyvelerde (kızılcık, nar, armut ve kurutulmuş meyve), sebzelerde (brokoli, karnabahar, enginar, kuşkonmaz ve turp), tahıllar (çavdar, karabuğday ve kinoa gibi), baharatlar ve bitkiler (zerdeçal ve marjoram dahil), kahve ve çay. Sıkılaştırıcı tat, acı tadı kadar soğuk değildir, ancak tatlı tadından daha fazla vücudu soğutma etkisi vardır.

Sıkışan tad, gerçek tadına göre dil üzerindeki etkisi daha fazla sınıflandırılır. Ağızda pütürlü bir sansasyon yaratır (örneğin kızılcık) veya kuru, tebeşir hissi (birçok fasulye gibi). Brokoli veya karnabahar gibi gıdalar daha az saptanabilen hafif sıkılaştırıcı bir tada sahiptir. Kurutulmuş gıdalar, örneğin kraker ve cips, çiğ sebze ve meyve derileri de sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir.

nohut salatası

KAYNAK:

 
 
 

Comentários


© 2017 by Esin Çayır

esincayir.com'da geziyazısından, kendinyap projelerine , gelin olurken bilmeniz gerekenlerden en son moda trendlerine kadar her istediginizi 
bulabilirsiniz.

İstanbul / TÜRKİYE

bottom of page