top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

En yeni yazılar..

SEARCH BY TAGS: 

Yoga nedir, ne değildir?

  • Ezgi Kürkçü
  • 14 Tem 2017
  • 3 dakikada okunur

Yoga sadece bedeni fit tutmak için kullanılan bir sistem yahut sadece tütsü yakıp garip kıyafetler giymeyi gerektiren bir kült değildir. Evet, yoga spirütüel bir uygulamadır ve asanalar ( yoga duruşları ) bedeni olması gereken doğal formunda tutabilmek için yüzyıllardır üstüne çalışılmış en muazzam yöntemlerdir. Ancak yogayı tek yönlü bir gelişim süreci olarak değerlendirmek 50.000 yıllık geçmişi olan bu oluşuma haksızlık olur. 

yoga

Yoga ruh-beden-zihin olarak bütüncül getirisi olan uygulamalar bütünüdür. Yoga bütünlüktür, hareket ve nefesin, zihin ve bedenin, düşünce ve davranışın , istek ve niyetin.. Dengeli bir yoga uygulamasında nefesle birlikte önce zihin dinginleşir. Zihin yavaşlayıp kendini bıraktıkça bedende de sınırlamalar kasılmalar kendini bırakır çözülür. Beden sınırlarımız genişler. Aynı şekilde beden bir pozun içindeyken pozla bütün olmaya odaklandığın zihin zaten başka yerde olamaz ve kendiliğinden anda kalıp dinginleşir.

Yoga

Yoga’ yı diğer esneme veya güçlendirici uygulamaları yapmaktan ayıran temel özellik de budur. Hareketlerin içinde daha uzun kalınır. Gidilecek yol, hedef aranmaz. Hareketin içinde kalırken ruha ve bedene ne hissettirdiği araştırılır. Hoşlandığın hareketlerinde içinde olmak ne hissettiriyor? Hoşlanmadığın hareketlerin içinde kalmak, kalabilmek değiştirip dönüştürmüyor mu? Gerçek hayatta da deneyimlemiyor muyuz? Hoşnut olmadığımız durumların içinde kaldıkça onlarla yüzleştikçe; duygular, düşünceler yüzeye geliyor ve yüzeye çıkıp yüzleşilen her şey hafifletip özgürleştiriyor.

Bunların hepsinin deneyimi ve geri dönüşünden faydalanılacak bir uygulamadır yoga. Doğrusu yanlışı olmayan sonunda ödül alabileceğimiz bir sistem değil uygulamanın kendi ödüldür. Daha esnek, daha güçlü ve daha dengeli olmak yoganın etkilerinden başka bir şey değildir. 

yoga

Bedende yapılan uygulamaların zihin yapısını nasıl değiştirdiğini , yahut zihin yapısının insanın bedenine nasıl bir etkisi olduğunu “yoga” adı altında karmaşık bulanlar için günlük hayattan birkaç örnekle açıklamak istiyorum.

Duygu durumumuza göre; stresli bir gün geçirince vücut gerginliğinin artması gerginlik devam ettiği sürece kas ağrılarının artması, küçük hareketlerde bile tutulma olasılığının artması çok muhtemel bir döngüdür.

Biz çoğu zaman hastalıkları dışsal kaynaklı görüp bahaneler üretsek de durum çoğu zaman öyle değildir. Örneğin klimadan tutulduğunu idda eden birinin aynı ortama maruz kalıp diğer hiçbir arkadaşına bir şey olmayışının nedeni tabii ki şanssızlığı değildir. Strese bağlı vücut gerginliği yüzünden serin havaya, arkadaşlarına kıyasla daha fazla hassasiyet göstermesidir.

Yine beden-zihin bağlantısıyla ilgili çoğu insanın bildiği bir olayı paylaşacağım. Gece çalıştığı restoranın buz odasında kilitli kalan garsonu sabah geldiklerinde iş arkadaşları onu donarak ölmüş halde bulurlar. Fakat şaşkına çeviren şey şudur ki bir önceki günün sabahından itibaren buz odasının derecesi bozuktur ve odanın sıcaklığı bir insanın rahatça bir geceyi geçirebileceği 20derece civarındadır. Zavallı garsonun oda sıcaklığında donarak ölmesinin tek sebebi zihninin yarattığı (donarak öleceği) düşüncesini bedeninin gerçekleştirmesinden başka bir şey değildir.

Somatik beden hakkında sayısız örnek verebilirim fakat konuyu yoganın bendeki etkileri neydi bende neleri değiştirdi? Olarak toparlayacağım. ☺️

yoga

Ben yogayla kişisel gelişime ilgi duymaya başladığım dönemde tanıştım. Önce okumakla başladım. Kişisel gelişim, psikoloji, doğu tıbbı… Daha sonra bu iyileşme sürecinin ancak bütüncül olursa fayda sağlayacağını fark ettim. Olumlamalarıma bedensel aktiviteler ekledim, daha sağlıklı beslenmeye başladım, nefes egzersizlerimi arttırdım. Bazı konularda farkındalığım arttıkça kendime daha çok döndüm ve hayatta beni yoran olaylardan, kişilerden uzaklaştım. Gitmelerine izin verdiklerimle yeniye ve yeni gelen her şeye yer açmaya başladım. Sonra bir baktım bu yolun en yalın ve derin hali yogadan geçiyormuş.

Yoga benim için o denemeye bayıldığım havalı duruşlardan çok daha fazlası oldu. O hızlı hızlı alıp verdiğim nefeslerim yavaşladı, dinginleşti. Zihindeki blokajladan sonra aslolan bedendekilerin çözülmesini izleme fırsatım oldu. Olanı olduğu gibi kabul ederken “güç”lendim (aslında kullanmaktan hiç hoşlanmadığım bir sözcük). 

Yoga deyince benim aklıma her zaman ilk olarak “denge” gelecektir. <3 . 

Değişimin, dönüşümün olduğu bu güzel yola ben elimde çıkan iyi huylu bir kist yüzünden çoğu asanayı yapamadığım için yoga değil de başka uygulamalarla devam ediyorum. En kısa sürede döneceğim. 

Şimdilik top sizde ☺️

 
 
 

Comments


© 2017 by Esin Çayır

esincayir.com'da geziyazısından, kendinyap projelerine , gelin olurken bilmeniz gerekenlerden en son moda trendlerine kadar her istediginizi 
bulabilirsiniz.

İstanbul / TÜRKİYE

bottom of page