PSİKOLOJİ OKUMAK..
- Uzm. Psk. Meltem Numanoğlu
- 14 Ağu 2017
- 2 dakikada okunur
Merhabalar,
Çoğumuzun ileride yapacağı mesleği küçüklükten itibaren hayali kurarak yaşarız. Benim için de aynı şey geçerliydi, her zaman psikolog olmak isterdim. Daha şu an yaptığım meslek o kadarda popüler değilken:) Hangi işi yapacağınız önemli değil, önemli olan o işi layığı ile yapıp mutlu olabilmektir. 12 yıl boyunca okuduktan sonra işte o tercih dönemi gelip çatıyor. Haliyle herkesin aklında benim gibi net bir karar olmuyor . Kararsızlıklar başlıyor, ne okuyacağım, ne olacağım, acaba bu meslekte ne iş yapılıyor, gerçekten mutlu olabilir miyim? gibi aklımızdan bir çok soru geçiyor. Şimdi siz benim üniversiteye Psikoloji bölümüne girdiğimi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bir takım aksaklıklar ve zorlamalardan ötürü İşletme bölümüne girdim. O yarım dönemde edindiğim tecrübeden... yola çıkarak sizlere tek tavsiyem istediğiniz bölümü okumak için direnin. Yarım dönem sonunda hayalini kurduğum bölüme kavuştum.

Öncelikle psikoloji okumak isteyen arkadaşların dikkat etmeleri gerekir ki psikoloji bölümünün her daim okumayı gerektiren bir bölüm olduğudur. Bu süreçte sadece üniversite döneminde değil pratikte de neler olduğunu bilmek gerekir. Ayrıca yeterli derecede ingilizce bilmeniz gerekiyor.

Bölüme giriş yaptığınız andan itibaren bir çok makale ve kitabı da hayatınıza sokmuş olacaksınız. Bir çok farklı alana sahip geniş yelpazeli bir bölüm olduğu için, olabildiğince fazla yerde staj yapmak çok önemlidir.

Hem kendi ilginizin ne yönde olduğunu görmek hem de pratikte de neler olduğunu görmeniz gerekir. Sağlık psikolojisi, spor psikolojisi,klinik psikoloji, endüstriyel psikoloji, adli psikoloji gibi alanlar mevcuttur. Size uygun olanı seçip o alanda uzmanlaşmak gerekir. Ben bu alanlardan klinik psikolojiyi seçip yüksek lisansımı yaptım. Hayaliniz danışan görmek, terapi uygulamak ise bu alanı seçmelisiniz. Tabi klinik psikoloji okumanın dezavantajlı tarafı lisans eğitiminde psikoterapi dersinin ve uygulanacak psikolojik testlerin kapsamlı şekilde öğretilmemesidir. Bu eğitimleri dışarıdan belirli ücretler karşılığında özel kurumlardan almalısınız.

Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra nerelerde çalışılır diye soracak olursanız. Hastane, okullarda ama bazı okullar pedagojik formasyon talep ediyorlar , psikolojik ve danışmanlık merkezi, rehabilitasyon merkezi, özel şirketlerde ise personellere yönelik psikolojik danışmanlık ve eğitim verme amaçlı, adalet sarayı ve ceza evleri vb gibi birçok alanda görev alabiliyoruz.

İnsanları dinlemeyi ve onların problemlerini nasıl çözeceğinizi öğreniyorsunuz.
Sonuç olarak bölümüzü ilgi ve yeteneğinize uygun şekilde belirleyin. Üniversiteyi diploma sahip olmak için değil o işi yaparken zevk almak için okumalısınız.
Comentários